OCIJENI

Trebate kontaktne leće? Donosimo vam sve opcije

Objavljeno: 20.7.2021. 8:27

Kontaktne leće imaju brojne prednosti, poput veće slobode, neometanog perifernog vida, estetskih i funkcionalnih karakteristika. Leće mogu pružiti jasan i oštar vid bez mrlja na staklima ili zamagljivanja istih, a profesionalci poput glumaca, sportaša ili vozača preferiraju kontaktne leće jer im daju slobodu kretanja i uklanjaju ograničenja koje bi im nošenje naočala neminovno nametalo. U nastavku se možete malo više informirati o opcijama kada govorimo o kontaktnim lećama kroz koje ćete morati proći u sklopu savjetovanja sa svojim okulistom.
 

Kako znati koje su leće pogodne za vas?

Oftalmolog će vas najbolje savjetovati oko toga koje su leće pogodne baš za vas. Kod odabira leća, na prvom mjestu uvijek mora biti zdravlje očiju i kompatibilnost s vašim potrebama. Primjerice, silikon hidrogel materijal se koristi kod mekih leća s kojima se možete opustiti jer su vrlo ugodne za nošenje. Nuspojave su rijetke i zato ih možete nositi po cijele dane jer omogućuju vašim očima ‘disanje’. Postoje i leće načinjene od plinopropusnog materijala visoke propusnosti i one čine polutvrde leće nove generacije. Mogu se nositi i duže jer se oči ne umaraju toliko kao kod drugih, a zamjenjuju se tek svake dvije godine. Što je propusnost veća, to je leća jednostavnija za nositi.
 

Postoji nekoliko vrsta leća, različitih proizvođača, a od mekih kontaktnih leća izdvojili bismo sljedeće vrste:
  • jednodnevne leće
  • leće za produženo nošenje
  • torične leće za korekciju astigmatizma
  • progresivne leće
  • leće u boji
Kako pravilno odabrati kontaktne leće?

Kod biranja leća, uzmite u obzir svoj stil života, životne navike i potrebe. Postoji široka ponuda leća koja može zadovoljiti vaš dnevni ritam. jednodnevne leće nosite povremeno tijekom treninga ili izlazaka, jednokratne su i ne iziskuju čuvanje i čišćenje.
 

Leće načinjene od silikon hidrogel materijala nosite svaki dan i mijenjate ih jednom mjesečno te ih morate čistiti i čuvati. Jednodnevnim ili mjesečnim lećama u boji možete istaknuti ili promijeniti boju očiju.

Ako trebate nešto više informacija o kontaktnim lećama, za savjetovanje se obratite  stručnjacima iz Očne poliklinike "Okulistički centar". Kod njih možete izvršiti preglede za sve vrste mekih i plinopropusnih polutvrdih kontaktnih leća. Uz velik izbor leća različitih proizvođača poput: Air Optix, Dailies i FreshLook, imaju i kompletan program mekih kontaktnih leća Alcon. Za više informacija posjetite web stranicu.

OCIJENI