OCIJENI

Popravak ispušnih plinova na vozilu

Objavljeno: 27.1.2021. 8:55

Nitko ne voli kvarove na automobilu. Kvarovi na vozilu upućuju da vaša vožnja nije više najsigurnija, da morate izabrati automehaničara, ali i izdvojiti novac za popravak te pripremiti se na vrijeme koje ćete provesti bez vozila.

Loš rad ispušnog sistema na vašem vozilu možda ne uključuje najveći kvar koje vozilo može imati, ali je izrazito važan zato što utječe na potrošnju goriva, kvalitetu vožnje te naravno i ispuštanje nečistoće i toksičnih plinova u okoliš.

Ono što je dobro jest što ćete vrlo vjerojatno lako primijetiti ako ispušna cijev na vozilu ne radi optimalno. Neugodan miris ili buka motora mogu upućivati na probleme kod ispušnog sustava na vozilu, kao i slaba snaga motora te povećanje potrošnje goriva.

Katalizator je važniji nego što mislite

Za popravak ispušnih plinova kod vozila važna je protočnost ispušnog sistema koja nije ista za sva vozila. Ono što je važno jest da se koristi katalizator ili DPF ovisno o tome radi li motor na diesel ili na benzin, kao što je iznimno važna i norma katalizatora. To znači da se katalizator EURO 2, koji se pretežno prodaje u trgovinama u Hrvatskoj, ne može ugraditi na vozila koja imaju normu EURO 3 ILI EURO 4.

Autoispuh servisni centar mjesto je stručnih popravaka ispušnih sustava, montaže auspuha, katalizatora, ukrasnih nastavaka i gibljivih cijevi. U ponudi imaju normirane katalizatore ovisno o tipu vozila i to s metalnim sačama koje su puno kvalitetnije i otpornije od keramičkih katalizatora, koji se lakše raspadnu i raspadanjem uđu u “lonce”, što pak zahtijeva promjenu cijelog sustava, odnosno servis vozila.
 

U Autoispuhu također rade zamjenu fleksibilnih, odnosno gibljivih cijevi na svim vozilima (BMW, VW i ostale). Ako mislite da svaki servisni centar to radi, u krivu ste. Rijetko koji automehaničarski obrt može raditi zamjenu fleksibilnih cijevi jer kad gibljiva cijev pukne, ne postoji mogućnost kupnje drugog dijela, jer je cijev sastavni dio katalizatora ili DPF-a. Glavni problem kod kupnje novog dijela jest izrazito visoka cijena, što vas može dosta financijski oštetiti budući da sve ostalo na vozilu funkcionira u redu.

Pazite na svoje vozilo, ne kaže se bez razloga da je automobil limeni “ljubimac”, jer je potrebna briga i redovito održavanje kako bi vaše vozilo bilo sigurno za vas i najmilije i kako biste još puno kilometara mogli proći skupa bez većih troškova i većih kvarova. Redovito provjeravajte sustav ispušnih plinova i obratite se najpouzdanijem servisu.

OCIJENI