OCIJENI

Što znate o materijalima u protetici?

Objavljeno: 29.6.2021. 14:25

Zubna protetika podrazumijeva nadomjestak izgubljenog zuba ili zubi tako da se na postojeće zube ili implantate postavljaju umjetni zubi. Protetika je danas sastavni dio suvremeno opremljene stomatološke ordinacije i uvelike pomaže u liječenju i dostizanju zadovoljavajuće estetike osmijeha. U nastavku pročitajte na što sve dijelimo zubnu protetiku, odnosno na koje sve načine možete nadomjestiti izgubljene zube.
 
Zubnu protetiku dijelimo na:
  • Zubne ljuskice
  • Krunice i mostovi
  • Zubne proteze i proteze na implantatima
  • Zubne ljuskice

 
Ljuskice se temelje na posebnoj vrsti adhezivnog cementa i spada u zahtjevnije estetske stomatološke zahvate. Ljuskice služe kao tanki nadomjestak izrađen od potpune keramike koji se lijepi na prednji dio izbrušenog i pripremljenog zuba. Ljuskice omogućuju ispravak manjih nedostataka poput napuknuća, istrošenosti i promjene boje zuba. Najčešći razlozi zbog kojih se ljudi odluče na stavljanje zubnih ljuskica jest: razmak između zuba, promjena oblika, pukotine ili promjena boje zuba.

Krunice i mostovi

Za razliku od zubnih ljuskica, krunice i mostovi u potpunosti prekriju prirodne zube. Kako bi se krunica postavila, potrebno je postojanje zuba ili njegovog korijena, dok se mostovi postavljaju na mjesta gdje nema zuba, ali gdje postoje barem dva sačuvana zuba koja će služiti kao uporište za most. Prije postavljanja krunice, zub se priprema i brusi, odnosno stanjuje kako bi se navlake uklopile. Krunica može poslužiti kao kvalitetna zaštita zubima koji su oštećeni karijesom i koji se nisu mogli tretirati ispunima. Dakle, krunice se ugrađuju iz funkcionalnih, ali često i estetskih razloga. Mostova ima nekoliko vrsta, a svaki pacijent ima individualno rješenje u tom slučaju. Mostovi se moraju promijeniti svakih nekoliko godina, a zahtijevaju pravilnu higijenu i kontrolu.
 

Zubne proteze

Proteze mogu biti djelomične ili totalne. One se mogu postavljati na kost, preostale zube ili na implantate. Kao glavni nedostatak proteze izražava se nestabilnost u ustima, ali takvi problemi se danas u suvremenoj stomatologiji rješavaju implantatima i učvršćivanjem. Proteze na implantatima pomažu pri uklanjanju pomaka i izbacivanja proteze. Implantati su trajna rješenja i nude dugotrajan nadomjestak za zube.

Kome se obratiti za savjetovanje i pomoć oko protetskih radova?

Privatna specijalistička ordinacija dentalne medicine i ortodoncije Čeović i Čeović će se pobrinuti za vaše probleme. Stručnim znanjem, iskustvom i savjetima stoje na usluzi za ostvarivanje zdravog i lijepog osmijeha. Pružaju usluge iz svih grana stomatologije u ugodnoj atmosferi izvrsno opremljene ordinacije.  Za više informacija posjetite web stranicu.

OCIJENI