OCIJENI

Protetika: Koje sve mogućnosti imate?

Objavljeno: 20.1.2021. 8:02

Osmijeh je vrlo važan estetski element našeg lica. Nažalost, starenjem osmijeh vrlo često gubi svoju estetiku. Najčešće, određeni načina života, hrana ili način održavanja oralne higijene utječu na gubitak zuba, odnosno na izgled i boju. Stoga, ne čudi da je zubna protetika jedna od najtraženijih disciplina dentalne danas.

Zubna protetika grana je dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim ili djelomičnim protezama, krunicama, mostovima i ljuskicama. Dentalna protetika dijeli se na mobilnu i fiksnu protetiku. Fiksna protetika uključuje ljuskice za zube, zubne krunice i zubne mostove, za razliku od totalnih proteza, parcijalnih proteza i proteza na implantatima koje spadaju u mobilnu protetiku.
Mobilna protetika

Mobilnu protetiku karakteriziraju polufiksna i u potpunosti mobilna rješenja tj. mobilne proteze. Najčešće se mobilnom protetikom smatraju parcijalne proteze i totalne zubne proteze te proteze na implantatima.

Kada pacijentu nedostaje više zuba ili u slučaju potpune bezubosti, jedno od mogućnosti je zubna proteza. Kod osoba kojima nedostaje manji broj zubi, rješenje kojim se popunjavaju praznine između preostalih zubi može biti parcijalna odnosno djelomična proteza. U slučaju velikog gubitka svih zubi i kada zubni implantati nisu moguće rješenje, postoji mogućnost izrada totalne (potpune) akrilatne proteze.

Proteza na implantatima

Proteza na implantatima je tip proteze koji se pričvršćuje na zubne implantate ugrađene u čeljust. Prednost proteza na implantatima je jednostavno čišćenje i održavanje higijene. Također, vrlo je  čvrsta, stoga ona ne ispada i ne smeta prilikom govora ili jedenja. Kako bi proteza bila što čvršća i funkcionalna u jednu se čeljust ugrađuju 2-4 implantata.
Zubni mostovi

Zubni mostovi su fiksni protetski nadomjesci koji se izrađuju u situacijama kada osobi nedostaje jedan ili više zuba. Međutim, postoji određeni broj zubi koji mogu biti nosači tj. potpora cijelom zubnom mostu. Jedan zubni most kreira se od više jedinica tj. zubnih krunica koji su spojeni u jednu cjelinu.

Zubne ljuskice

Ljuskice za zube tzv. veneers izrađuju se od potpuno bezmetalne keramike i predstavljaju najmanje invazivnu metodu suvremene stomatologije. Ugrađuju se kako bi ispravile nesavršenosti i ortodontske anomalije zubi te kako bi se postigao estetski savršen osmijeh. Ova metoda primjenjuje se, najčešće, kod prednjih zubi kako bi se zadovoljila estetika zubne fronte, stoga ne čudi kako se danas velik broj pacijenata odlučuje upravo na ovu metodu. Isto tako, kako bi rezultati tretmana bili što bolji, većina se pacijenata, prije izrade keramičkih ljuskica, odluči na izbjeljivanje zubi.

Kako bi se ugradile zubne ljuskice potrebno je minimalno izbrusiti prednju površinu zuba (do 1 mm), kako bi se jednako zagladila površina zuba, omogućio ujednačen izgled ljuskica te postigla savršena simetrija osmijeha. Nakon brušenja zubi, uzimanja otisaka i kreiranja u zubotehničkom laboratoriju, ljuskice se trajno lijepe i cementiraju na površinu izbrušenog prirodnog zuba.
Zubne krunice

Zubne krunice ili zubne navlake fiksno se postavljaju na prirodne zube koji su jako slabi, oštećeni ili estetski neprivlačni. Zubne krune izrađuju se od vrhunskih materijala, a najčešće vrste zubnih krunica su metal keramičke krunice, potpuno bezmetalne keramičke i cirkonske krunice.

Suvremena dentalna medicina omogućuje širok spektar usluga i rješenja za brojna stanja i probleme Vaših zuba, stoga zasigurno postoji idealno rješenje za Vaš problem.

U slučaju da imate neke od navedenih indikacija ili vas zanima postoji li rješenje za vaše zube, vrlo je važno posjetiti stomatologa. Ordinacija dentalne medicine Sonja Vidošević Ljubić, dr. idealno je mjesto za sve koji žele savršen osmijeh. U Ordinaciji dentalne medicine Sonja Vidošević Ljubić, dr. najsuvremenije metode i tehnologije izrade zubne protetike i individualan pristup svakom pacijentu su standard. Isto tako, veliku pažnju posvećuju estetici, stoga, bez obzira koju metodu primijeni, Vaš će osmijeh u konačnici zadovoljavati najviše estetske standarde. Više informacija potražite na: stranici Ordinacija dentalne medicine Sonja Vidošević Ljubić, dr. med. dent.

OCIJENI