OCIJENI

Što učiniti kad vam se dogodi trauma zuba?

Objavljeno: 18.6.2021. 15:38

Nažalost, uza svu brigu o našim zubima, redovitim odlascima stomatologu, pravilnim i temeljitim četkanjem te nekonzumiranjem pretjeranih šećera i drugih loših tvari, ne možemo utjecati na sve loše stvari koje ih mogu zadesiti. Jedna od neočekivanih stvari koja nam se može dogoditi i time izazvati problem jest – trauma. Trauma zuba označuje snažnu vanjsku silu koja je udarcem na neki način pogodovala oštećenju zuba. Kako reagirati kada dođe do traume i postoji li adekvatno rješenje za istu donosimo u nastavku.

Trauma zuba

Trauma zuba može se, nažalost, dogoditi bilo kada i bilo gdje, a na njezinu pojavu utječu bezbrojni čimbenici. Ipak, djeca su nešto sklonija povređivanju zuba jer vrijeme često provode u igri, a padovi su i više nego učestali. Često više stradavaju prednji zubi zbog svoje izloženosti, ali to ne znači da postoji zub koji je zbog svog položaja imun na traume.

Vrste ozljeda

Spisak mogućih ozljeda zuba je, također, zaista dugačak. Ipak, osnovna je podjela trauma na dvije vrste: ozljede tvrdih zubnih tkiva i pulpe i ozljede potpornih struktura zubi. Njihova je osnovna razlika u tome što se kod ozljede potpornih struktura zuba događa promjena u položaju zuba u odnosu na trenutak neposredno prije traume, tj. tada zub nije učvršćen u kost zbog uništenja njegove potpore.
 

Liječenje

Srećom, dođe li do traume nema mjesta pesimizmu! Većina ozljeda jest lječiva na neki od mnogih načina suvremene dentalne medicine, a prvo i osnovno pravilo tiče se pravovremene reakcije – reagirajte iste sekunde kada do ozljede dođe i posjetite stomatologa koji će vas uputiti u daljnji proces. Ponekad je upravo jedan sat ili jedna minuta presudna za mogućnost pravilnog oporavka ozlijeđenoga zuba.

Kada je riječ o stomatologu kojemu ćete se obratiti nakon doživljene traume zuba, budite sigurni da ste se obratili pravome stručnjaku koji će znati pravovaljano odgovoriti na vaš problem. Mi vam predlažemo da posjetite ordinaciju dentalne medicine kod dr.dent.med Morane Pasecky Perić. Upravo će vas u njezinoj ordinaciji dočekati moderan i kvalitetan pristup zdravlju vaših zubi koji uz individualiziran pristup svakome pacijentu znači da će šanse za ozdravljenjem zuba biti velike!

Foto: Freepik

OCIJENI