OCIJENI

Godišnji i kvartalni financijski izvještaji: Sve što trebate znati

Objavljeno: 12.3.2021. 8:35

Poslovni svijet sa sobom nosi pregršt mogućnosti, ali i raznoraznih zadataka koje smo nužni izvršiti. Bilo da ste tek nedavno postali poduzetnik ili na neki drugi način brinete o financijama poslovnoga subjekta, vrlo vam je poznat pojam „financijsko izvješće“. Da je urediti financijsko izvješće mukotrpan i dugotrajan proces, svi već dobro znamo, a što ono sve sadrži, kada se pišu, tko je odgovoran za sastavljanje istih – pročitajte u nastavku!

Financijsko izvješće

Što je to financijsko izvješće saznajemo iz samoga naziva – izvješće koje govori o novčanom tijeku, a njegova je vodeća zadaća „dati informacije o financijskom položaju i uspješnosti ispunjenja postavljenih ciljeva (poslovanja) proračuna, proračunskih i izvanproračunskih korisnika.“ Godišnje financijsko izvješće jest izvješće koje prikazuje novčani put cjelogodišnjega poslovanja, a kvartalna izvješća predaju se svake četvrtine godine, odnosno svakog tromjesečja.

Tko sastavlja financijska izvješća?

Prilikom različitih zaduženja i suradnji u firmi, vrlo su važni svi zadaci vezani uz financije. Budući da su financije vrlo važna stavka poslovanja, a mogli bismo reći i najvažnija, ovom zadatku treba se pristupiti uz puno znanja i truda. Odgovorna osoba za financijsko izvješće jest ona koja rukovodi računovodstvom ili ona osoba kojoj je to rukovođenje povjereno od strane odgovorne osobe. Ta će se osoba na kraju svakog predanog izvješća vlastoručno potpisati te time biti i odgovorna za to izvješće.

Koliko se čuvaju financijska izvješća?

Kako se papiri ne bi nagomilavali, važno je znati koje dokumente smo dužni čuvati duže od ostalih. Vremenski period čuvanja financijskog izvješće ovisi o vrsti toga izvješća. Naime, izvješća koja prikazuju godišnji tijek financija čuvaju se trajno i to u izvornom obliku. Druge se vrste financijskih izvještaja čuvaju do godinu dana od perioda za kada je izvješće predano.

Omega računovodstvo knjigovodstveni je servis koji pruža usluge računovodstva, poslovnog i poreznog savjetovanja za mala i srednja poduzeća te za obrte i neprofitne organizacije. Budući da pružaju cjelokupnu računovodstvenu uslugu, i vaše će financije biti u dobrim rukama, a porezna uprava više Vam neće predstavljati noćnu moru, kao ni brojnim njihovim korisnicima!

OCIJENI