OCIJENI

VETERINARSKA LJEKARNA FILTEA - Preparati protiv vanjskih nametnika

Objavljeno: 20.10.2020. 8:02

Kako ljubimci dobiju buhe ?

Da li se vaš ljubimac puno češe? Ako da, pogledajte da li ćete uočiti sitne tamne parazite koji se kreću među dlakom. Možete se koristiti i češljem za buhe. Također možete primijetiti izmet buha (sitne crne točkice koje predstavljaju osušenu krv) na površini kože vašeg ljubimca. Ako niste sigurni kapnite kapljicu vode- izmet buha se pretvara u crvenu mrlju kada je vlažan.

 • Ljubimci lako mogu pokupiti buhe vani od drugih ljubimaca
 • Jednom kada imate buhe u svom domu teško ih se riješiti
 • Nakon što ugrizu vašeg ljubimca, buhe polažu jajašca- i tada počinju pravi problemi
 • Buhe mogu jednostavno skakati na vašeg ljubimca i skrivati se u njegovom krznu
 • Ako na svom ljubimcu pronađete buhu to znači da je se razvila infestacija u njegovom okolišu
 • Zbog toga je važna primjena prozvoda koji ubija i odrasle i nezrele razvojne stadije
Buhe često u kuću unesu ljubimci (nakon izlaganja drugim infestiranim životinjama ili infestiranom okolišu). Važno je buhe ubiti što prije, prije nego završe svoj razvojni ciklus i razvije se infestacija.

Razvojni ciklus buha može trajati 12-14 ili čak 180 dana. U tipičnim uvjetima, kompletan razvojni ciklus traje 3-6 tjedanaKrpelji

Krpelji su maleni paraziti koji se hrane krvlju svojih domaćina. Njihov ugriz nije samo bolan već oni njime mogu prenijeti opasne bolesti na svog domaćina (bilo da se radi o čovjeku ili životinji).

Kako se krpelji prihvate i hrane na vašem ljubimcu ?

 1. Kada se krpelj prihvati, on se hrani na vašem ljubimcu oštećujući krvne žilice pod kožom što omogućava istjecanje krvi.
 2. Da bi spriječili zgrušavanje, krpelji injiciraju slinu koja sadrži antikoagulans u krv kako bi ju mogli usisati u svoj probavni sustav..
 3. Slina krpelja može prenositi organizme koji mogu izazvati ozbiljne bolesti kao što je lajmska borelioza, anaplazmoza, erlihioza i babezioza te druge.
 • Krpelji žive u mnogim vanjskim područjima uključujući šikare, travnjake i parkove.
 • Ljubimac može lako pokupiti krpelja prilikom doticaja s vegetacijom.
 • Krpelji mogu ostati pričvršćeni danima, ali bolesti prenose gotovo odmah.
Osim što uzrokuju bol i nelagodu, krpelji predstavljaju prijetnju za vašeg ljubimca na puno ozbiljnijih načina:
 • Krpelji se hrane krvlju vašeg ljubimca, jaka infestacija može izazvati veliki gubitak krvi što može dovesti do anemije
 • Krpelji mogu prenositi ozbiljne, čak fatalne bolesti svojim ugrizom. Inficirani krpelji mogu prenositi mikroorganizme koji uzrokuju te bolesti gotovo odmah.
Kako ukloniti krpelja?

Često se ljudi kada vide krpelja na svom ljubimcu pitaju što učiniti! Najbolji pristup u ovoj situaciji je ukloniti krpelja što je prije moguće.
 1. Pomoću pincete s tankim vrhom ili pincete za skidanje krpelja uhvatite glavu krpelja na mjestu prihvaćanja što bliže koži.
 2. Polaganim, mirnim i čvrstim povlačenjem, izvucite krpelja iz kože. Negdje se preporučuje okretanje pincete prilikom izvlačenja.
 3. NEMOJTE pritiskati tijelo krpelja jer tada on može injicirati  slinu prilikom izvlačenja
 4. Nakon uklanjanja krpelja operite kožu blagim sapunom i vodom.
 5. Ako dio krpelja ostane u koži pokušajte ga ukloniti.
 6. Promatrajte mjesto gdje se krpelj nalazio nekoliko dana nakon što ga uklonite. Ako se pojave znakovi upale javite se svom veterinaru.


OCIJENI