OCIJENI

S kojim sportskim ozljedama trebate biti upoznati

Objavljeno: 25.8.2021. 9:49

Iako bavljenje nekim sportom ima pregršt pozitivnih strana, ozljede su, nažalost, sastavni dio života kako rekreativnih tako i profesionalnih sportaša. Vrlo često su pojedine ozljede karakteristične za određene sportove, stoga takve potencijalne ozljede treba imati na umu prilikom odabira sporta.

Sportske ozljede moguće je podijeliti na akutne i kronične. Akutne ozljede nastaju uslijed neke traume poput iščašenje ili uganuća. Takve ozljede potrebno je sanirati odmah po nastanku, a tek potom pristupiti fizikalnoj terapiji. Za razliku od akutnih, kronične sportske ozljede nastaju postupno, tijekom dužeg perioda. Najčešće nastaju zbog prekomjernog ili neadekvatnog treniranja.

Kod kroničnih sportskih bolesti u većini slučajeva stradaju meka i potporna tkiva, a rjeđe kosti. Iako postoji velik broj različitih sportskih ozljeda, odlučili smo izdvojiti one najčešće:

Stres fraktura stopala

Zbog ponavljanja jakih udaraca može doći do malih napuklina u kostima koje se nazivaju stres frakture. Ovakav tip fraktura čest je kod trkača u kosti sredine stopala. Vrlo često stradaju metatarzalne kosti za tri srednja prsta. Neodgovarajuća obuća, visoko podignuti svod stopala te naglo povećanje dužine ili jačine vježbanja povećavaju rizik od pojave ovakvih fraktura. Simptom koji se javlja u gotovo svim slučajevima je bol, a zna se pojaviti i oteklina u području frakture.

Ozljede mišića potkoljenice

Povreda mišića uz goljeničnu kost uzrokuju bol u potkoljenici. Ove ozljede uzrokuje dugo stajanje i ponavljanje istog stresa potkoljenice. Budući da postoje dvije skupine mišića u potkoljenici, mjesto boli ovisit će o mišićnoj skupini koja je zahvaćena. Kod ozljede nekog od mišića potkoljenice javlja se bol u području tog mišića, ali i u području pete. Kako bi se mišići potkoljenice izliječili, potrebno je privremeno prestati s vježbanjem i trčanjem. Isto tako, vježbe istezanja mišića listova mogu pomoći. Kirurški zahvat bit će potreban u slučajevima ozljede goljenične kosti, nakon kojeg osoba dugo ne smije trčati.

Tendinitis Ahilove tetive

Mišići lista i Ahilova tetiva spuštaju prednji dio stopala nakon što peta dotakne tlo te podižu petu za vrijeme odvajanja prstiju od tla, prije nego li osoba zagazi drugim stopalom. Tendinitis je zapravo upala čvrste tetive koja učvršćuje mišiće lista za petu odnosno Ahilove tetive.

Poplitealni tendinitis

Odnosi se na ozljedu poplitealne tetive koja se pruža od vanjske strane donjeg kraja bedrene kosti dijagonalno preko koljena do unutrašnje strane gornjeg kraja goljenične kosti. Poplitealna tetiva prilikom trčanja sprječava potkoljenicu da se pomakne prema van. Pretjerano uvrtanje stopala te trčanje nizbrdo mogu preopteretiti ovu tetivu i uzrokovati puknuća. Bol i osjetljivost, naročito pri trčanju nizbrdo, javljaju se duž vanjske strane koljena. Osoba s ovom ozljedom ne smije trčati, ali vožnja biciklom može biti korisna.

Lumbalno istegnuće

Lumbalno istegnuće poznatije kao leđa dizača utega zapravo je ozljeda tetiva i mišića donjeg dijela leđa koja uzrokuje grč mišića i bolnost. Jača sila može otrgnuti mišiće i tetive donjeg dijela leđa, stoga ne čudi da je ova je ozljeda vrlo česta kod sportova u kojima je potrebno gurati ili povlačiti protivno velikom otporu, kao što je dizanje utega. Ove ozljede česte su i kod sportova poput košarke, bejzbola te golfa u kojima su česti nagli okretaji leđa. Liječenje lumbalnog istegnuća treba započeti što prije i to mirovanjem te stavljanjem leda i zavoja. Nakon oporavka preporučuju se vježbe jačanja trbušnih mišića koji stabiliziraju leđa, te istezanje i jačanje leđnih mišića.

Teniski lakat

Postoje dva tipa teniskog lakta, a to su bekhend i forhend. Svaki tip uzrokuje bol u različitom području lakta i podlaktice. Liječenjem teniskog lakta moguće je izbjeći svaku kretnju koja je uzrok boli. Isto tako, vježbe poput vožnje bicikla, trčanja, košarke ili skvoša ne opterećuju zapešće stoga se preporučuju za održavanje fizičke kondicije kod osoba koje pate od teniskog lakta. Nakon što ozljeda zacijeli moguće je započeti s vježbama jačanja.

Ozljede u sportu događaju se podjednako profesionalcima kao i rekreativcima. No, bez obzira na vašu percepciju ozbiljnosti ozljede vrlo je važno reagirati na vrijeme i potražiti savjet vrhunskih stručnjaka poput onih u POLIKLINICI FALCON PEREGRIN IZOKINETIKA D.O.O. Upravo je POLIKLINIKA FALCON PEREGRIN IZOKINETIKA jedinstveno mjesto koje objedinjuje fizikalnu i internu medicinu, kardiologiju, neurologiju i psihijatriju, a njihov tim vrhunskih i educiranih stručnjaka svojim vještinama i individualiziranim pristupom za svakog korisnika traže brza i efikasna rješenja za savladavanje različitih bolesti i ozljeda.

Foto: Unsplash

OCIJENI