OCIJENI

Djeca i srčane bolesti

Objavljeno: 22.2.2021. 11:39

Poprilično je tužna i izrazito nepoštena, ali nažalost nepobitna, činjenica da ni najmlađi nisu pošteđeni srčanih bolesti. Spektar takvih bolesti jest širok, i dok neke možemo predvidjeti, druge nas mogu iznenaditi. Ipak, uz svu znanstvenu tehnologiju i modernizaciju liječenja, ne treba dugo očajavati, nego čim prije pronaći vrsnog stručnjaka i započeti liječenje. U nastavku pročitajte sve o srčanim bolestima u djece i o tome kako im pristupiti.

Zašto srčane bolesti pogađaju djecu?

Iako se srčane bolesti u djece javljaju nešto manje nego u odraslih, ne zaobilaze ih. Razloge zašto je tome tako treba potražiti u različitim smjerovima koji ovise o samom karakteru bolesti pa je tako za neke bolesti kriva genetska predispozicija, dok za druge stil života ili slično. Kada je riječ o genetskom nasljeđu, tu je stvar sasvim jasna – uvidom u obiteljsku anamnezu sagledat ćemo stvar jasnije.

Kada se zabrinuti?

Kada je u pitanju zdravlje vašega djeteta, potrebno je reagirati brzo i efikasno. Sve se više različitih bolesti uspijeva izliječiti ako se otkriju na vrijeme. Naravno, postoji i nekoliko važnih osobina koje ukazuju na nužnost češćeg kontroliranja, pa npr. ako oba roditelja imaju srčanu manu, dobro je popratiti je li i dijete naslijedilo taj problem. Pogotovo je stvar alarmantna ako je dijete odviše gojazno i slabo se kreće, a već postoji bojazan da bi genetski bilo predisponirano srčanim bolestima – tada je posjet liječniku itekako potreban.

Kako pristupiti liječenju?

Kada ste problem detektirali, važno je krenuti raditi na njemu. Prvotno ćete pronaći adekvatnog liječnika za problem vašega djeteta, a komunikacija liječnika s vama, kao i s vašim djetetom, bit će ključna te je važno da je profesionalna i iskrena. Problem se pak neće moći liječiti bude li npr. svoj dio posla obavljao samo liječnik, a vi ne budete pazili pridržava li se dijete dogovorenih obaveza. Također, problem je nerješiv i ako je liječnik nezainteresiran te ne ulijeva povjerenje ni vas ni djeteta – zato je važno da sve tri strane aktivno sudjeluju u procesu liječenja. Osim toga, važno je biti pravilno informiran i ne trošiti vrijeme na razne pogrešne informacije koje se tiču bolesti i liječenja – vaš liječnik vas može uputiti u sve svjetski priznate domete liječenja bolesti vašega djeteta.

Poliklinika Stradivari visoko je kvalificirana poliklinika kada je pedijatrija u pitanju, a izuzetno su ponosni na uspješnost na polju pedijatrijske kardiologije. Njihov vrhunski tim stručnjaka, koji teži konstantnom usavršavanju različitim poljima medicine, uočit će srčane nepravilnosti i bolesti kod vašeg djeteta te odrediti potrebnu terapiju. Tako će vaše dijete biti u sigurnim rukama.

OCIJENI