OCIJENI

Djeca i alergije

Objavljeno: 20.5.2021. 11:10

Imunitet i obrambeni sustav u naših najmlađih još uvijek su u stanju jačanja pa su oni, između ostaloga, često podložni različitim alergijskim reakcijama na neke proizvode, sastave ili spojeve. Kihanje, kašljanje ili svrab – sve su to znaci da se tijelo mališana susrelo s uzrokom koji je potaknuo alergijsku reakciju. Ipak, većinom su to normalne i bezazlene pojave koje uz pravovaljanu medicinsku skrb neće rezultirati većim pogoršanjima, ali zbog kronične naravi zahtijevaju liječnički nadzor. U nastavku teksta donosimo vam sve važne informacije o alergijama u djece koje morate znati!
 

Koje se sve vrste alergija pojavljuju u djece?

Djeca mogu reagirati na različite tvari. Najučestalije su alergijske reakcije na pelud, laktozu, dlaku pasa i mačaka ili na određeno voće, vrlo često jagode. Također su specifične različite kožne alergije, tzv. koprivnjača, odnosno urtikarija, atopijski ili kontaktni dermatitis. Urtikarija je ime dobila po urtikama koje izbijaju po različitim dijelovima kože, a razvije je čak i 20% ljudi tijekom života! Atopijski dermatitis rezultira suhoćom i crvenilom kože, a kontaktni nastaje kada je koža duže vrijeme izložena određenom alergenu, poput npr. nikala ili gume.

Do kakvih manifestacija alergije može doći?

Kašalj, kihanje, curenje nosa, natečenost – samo su neke od učestalijih pojava koje ukazuju na alergiju. Ponekad dolazi i do povišenja tjelesne temperature, a simptomi se pojačavaju kada se dijete nađe u blizini alergena na kojega reagira. Proljeće je vrijeme bujanja brojnoga bilja i trava, a alergije na pelud zauzimaju prva mjesta kada je u pitanju učestalost, te je zbog toga dobro pratiti peludni kalendar kako bismo bili svjesni koji dio godine iziskuje najviše pažnje i konzultacije sa stručnjacima. Kožne reakcije također su vrlo česte, a tijekom tih reakcija koža postaje suha i crvena ili se pojavljuju urtike.
 

Kako liječiti kronične alergije?

Prvo i osnovno – najvažnije je posavjetovati se sa stručnjacima kako bi vašem djetetu najtemeljitije odredili terapiju i udijelili vam savjete kako se nositi sa simptomima njegovih alergija. Budući da se alergije liječe duže vrijeme i kronična su pojava, važno je pronaći stručnog i iskusnog liječnika kojemu možete vjerovati. Stručan tim Poliklinike Stradivari čine najobrazovaniji liječnici koji znaju sve o podizanju imuniteta u djece te novitetima u liječenju sve češćih alergijskih reakcija kod djece. Važno je naučiti živjeti s reakcijama i što brže pronaći način kako one ne bi sprječavale vaše dijete u življenju sretnog i bezbrižnog djetinjstva!

Foto: Freepik

OCIJENI