OCIJENI

2 neinvazivne opcije za lijepe i blistave zube

Objavljeno: 4.5.2021. 16:26

Vrlo važan segment fizičkog izgleda osobe je osmijeh. Najvažniji preduvjet lijepog osmijeha je oralno zdravlje i redovita higijena. Međutim, zdravi zubi ne moraju nužno biti blistavi i lijepi.

Naime, boja zubi uglavnom je genetski određena. Isto tako, tijekom godina zubi poprimaju tamniju boju, a loše prehrambene i životne navike te neredovita oralna higijena pospješuju taj proces. Kava, cigarete, obojena pića, vino i sl. najčešći su uzrok estetski neprivlačnog izgleda tj. tamne boje zuba.
Kako bi se postigla bjelina i čistoća zuba, prvi korak je uklanjanja naslaga kamenca sa zuba. Postupak uklanjanja kamenca besprijekorno će očistiti površinu zuba.
Valja napomenuti kako zubni kamenac nije moguće otkloniti četkanjem već je za to potrebna intervencija stomatologa. Postupak uklanjanja zubnog kamenca podrazumijeva upotrebu raznih instrumenata i alata koji mogu ukloniti kamenac.

Ovaj postupak u potpunosti je bezbolan, stoga nema potrebe za anestezijom. Prilikom tretmana vrlo se rijetko može javiti osjetljivost, ali samo u blizini vrata zuba.
Uklanjanje kamenca vrlo je važno provoditi barem jednom godišnje jer veće naslage kamenaca i plaka mogu uzrokovati ozbiljne bolesti poput gingivitisa i parodontitisa, koje mogu dovesti do gubitka zuba.

Nakon odstranjivanja zubnog kamenca vrlo je važno ispolirati zube kako bi površina bila glatka, a samim time i manje podložna za stvaranje kamenca.
Odmah nakon uklanjanja kamenca moguće je primijetiti značajnu razliku u izgledu i boji zuba. Ovaj postupak, zapravo, omogućuje prirodnoj boji zuba da dođe do izražaja.
Jedna od neinvazivnih, ali vrlo učinkovitih tehnika čišćenja zubi je pjeskarenje. Ova tehnika izvodi se pomoću aparata koji pod tlakom izbacuje sitna mikroabrazivna zrnca pijeska raspršena u vodi. Ta sitna zrnca vrlo učinkovito uklanjaju nakupine naslaga i pigmenata te zubima vraćaju sjaj. Kako bi se postigao najbolji rezultat, prije pjeskarenja potrebno je očistiti sve površine zuba od kamenca.

Pjeskarenje se najčešće primjenjuje kako bi se uklonile žute i tamne mrlje na zubima koje nastaju uslijed učestalog i dugoročnog konzumiranja kave, čajeva, cigareta, i drugih tamno obojenih pića.

Kao i kod uklanjanja kamenca, postupak je potpuno bezbolan. Odlično je i to što klijenti mogu birati između nekoliko okusa pijeska (višnja, čokolada, mentol...).
Valja napomenuti kako se pjeskarenje ne smije provoditi ako je prisutno krvarenje, znakovi upaljene gingive ili kod parodontitisa.

Osim postupka uklanjanja kamenca i pjeskarenja, izrazito je važno redovito posjećivati stomatologa. Naime mnogi problemi i oštećenja zuba pacijent ne može vidjeti, a često ni osjetiti dok ne dođu u napredniju fazu. Na svu sreću, brojni se problemi mogu vrlo lako otkloniti, ako na vrijeme posjetite stomatologa.

U Ordinaciji Dental Tomaš vrhunski stomatolozi naglašavaju kako je glavni preduvjet blistavih i zdravih zuba upravo adekvatna oralna higijena i redoviti preventivni pregledi.

Svakodnevno stručno usavršavanje, veliko iskustvo, individualni pristup i pregršt zadovoljnih pacijenata garancija su kvalitete stomatoloških usluga u Ordinaciji Dental Tomaš. Ako i vi želite da vaši zubi zablistaju, obratite im se s povjerenjem!

OCIJENI