OCIJENI

Imate problema s tlakom? Otkrivamo vam sve što trebate znati o visokom tlaku

Objavljeno: 22.2.2021. 10:09

Visoki krvni tlak izaziva oko 18% svih smrti na svijetu, a četiri od deset osoba iznad 25 godina ima hipertenziju ili povišen krvni tlak. Gotovo 50% ljudi ne zna da ima povišen krvni tlak, zbog čega i dolazi do komplikacija i u nekim slučajevima do kobnog ishoda. Upravo iz tog razloga važno je znati stanje svog krvnog tlaka te na vrijeme spriječiti bolesti srca, bubrega, moždani udar i ostale komplikacije do kojih dolazi kada se hipertenzija ne liječi pravovremeno ili adekvatno.

Krvni tlak zapravo je pritisak krvi na stijenke arterija i zahvaljujući krvnom tlaku, krv teče žilama. Srce djeluje poput pumpe stvarajući tlak. Izbacivanjem krvi iz srca dolazi do povišenja tlaka, dok ulijevanjem krvi u srce dolazi do snižavanja tlaka. Iz tog se razloga razlikuju sistolički tlak, odnosno gornja vrijednost te dijastolički tlak ili donja vrijednost.

Normalnom vrijednošću koja ne oštećuje sustav krvnih žila smatra se 120/80 milimetara stupca žive (mmHg). Pritom se u obzir treba uzeti i činjenica da normalna vrijednost tlaka varira od osobe do osobe, odnosno ovisi o građi tijela i starosti, no ona nikad ne prelazi 140/90 mmHg, što je ujedno i gornja vrijednost normalnog krvnog tlaka.
 

Iako je krvni tlak podložan promjenama zbog različitih vanjskih i unutarnjih čimbenika, hipertenzija se dijagnosticira jednim mjerenjem krvnog tlaka, a povišen krvni tlak je onaj koji je više od tri puta veći od 140/90 mmHg.

Uzrok visokog krvnog tlaka može biti zadržavanje soli u organizmu što dovodi do povećane količine cirkulirajuće krvi koja pritiskom na krvne žile povisuje tlak. Najčešće se visokom krvnom tlaku ne može pronaći primarni uzrok već se radi o poremećenoj ravnoteži, a hipertenzija je često i nasljedna bolest. Rijetko je uzrok visokom krvnom tlaku bolest nekog vitalnog organa poput bubrega, nadbubrežne žlijezde, kao i korištenje nekih lijekova.
 

Prvi simptomi po kojima se otkriva visoki krvni tlak su bol i pritisak u glavi, krvarenje iz malih kapilara u nosu, crvenilo lica, umor.

Prekomjerna tjelesna težina, pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, nezdrava prehrana, prekomjeran unos soli, alkohola, ali i stres povećavaju rizik od razvoja hipertenzije dok sprječavanje i izbjegavanje ovakvog ponašanja smanjuje rizik.

Liječenje visokog krvnog tlaka sastoji se od primjene i održavanja zdravih životnih navika i od primjene lijekova za snižavanje krvnog tlaka. Saznajte stanje vašeg krvnog tlaka i spriječite komplikacije. Obratite se stručnom timu liječnika koji će obaviti detaljne pretrage, objasniti vam stanje vašeg organizma, postaviti dijagnozu i daljnje postupke. Obratite se timu Kardiološke poliklinike Dr. Dadić u Splitu i sačuvajte svoje zdravlje.

Foto: Freepik

OCIJENI